
Homilie Pater Paul De Bois 16 juli 2025 : Hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel
Maria van de Karmel steunt ons in onze toewijding om te leven naar het hart van Christus

De devotie van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel kent een lange traditie en gaat terug op het ontstaan van de Karmelorde. Begonnen met een groep kluizenaars, waaruit in de 12e eeuw de huidige orde van karmelieten en karmelietessen is ontstaan. De naam verwijst naar het Karmelgebergte in Israël. De berg Karmel is bijna 600 meter hoog en ligt aan de kust bij de stad Haïfa. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse ‘Karem El’, wat ‘de wijngaard van God’ betekent.
Die kluizenaars wilden het voorbeeld van de profeet Elia volgen; Elia die volgens de Bijbelse overlevering in een grot op deze berg woonde. We kennen allemaal het verhaal over Elia die, wanneer er grote droogte heerst en hongersnood, God smeekt om regen. Pas na zeven pogingen ziet een dienaar van de profeet uit de zee een klein wolkje opstijgen…teken dat er verlossende regenval zou komen. (zie 1 Koningen 18)
In dat wolkje zien de kerkvaders de voorafbeelding van Maria, uit wie de Redder zou geboren worden.
Toen de karmelieten op de berg hun kloosterleven gestalte gaven wijdden ze zich toe aan Maria van de Berg Karmel. Wereldwijd wijden karmelieten en karmelietessen zich ook vandaag nog, bij hun plechtige professie, toe aan O.L.Vrouw van de Berg Karmel.
Het feest van vandaag gaat terug op de verschijning van Maria aan Simon Stock op 16 juli 1251. De Karmelorde ging op dat moment door een moeilijke periode en Simon vroeg Maria om haar hulp. Op die dag zou Maria hem het scapulier hebben gegeven en beloofde dat ieder die dit religieuze kleed zou dragen bijzondere zegen zou krijgen.
Er is trouwens nog een mooi verhaal daarrond:
Volgens de legende kwamen er, op een dag drie vooraanstaande mannen van God elkaar tegen in Rome. Broeder Dominicus van de Dominicanerorde. Broeder Franciscus van Assisi, de Poverello (de arme), had zojuist enkele mannen bij elkaar gebracht om de armen te dienen. De derde was broeder Engel van de berg Karmel in Palestina.
Verlicht door de Heilige Geest herkenden de drie elkaar en maakten ze tijdens het gesprek veel profetieën. Broeder Dominicus profeteerde het volgende:
“Op een dag, broeder Engel, zal de Heilige Moeder uw Karmelietenorde een devotie schenken die bekend zal staan als het Bruine Scapulier, en aan mijn Orde van Predikers een devotie die de Rozenkrans zal worden genoemd. Op een dag zal zij de wereld redden met de Rozenkrans en het Scapulier.”
Op de plek waar die ontmoeting heeft plaatsgevonden is een kapel gebouwd die tot op de dag van vandaag in Rome bestaat; de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen.
De Berg Karmel: twee spirituele lijnen komen hier samen.
Er is de profeet: Elia. Hij moet namens God spreken. Maar niet zonder eerst intens geluisterd te hebben naar het Woord Gods. We weten uit de teksten over de profeet dat dit lang niet zo vanzelfsprekend is.
Er is Maria: voor de Karmelorde een modelfiguur omwille van haar openheid voor het Woord Gods.
Als spirituele moeder van de Karmel begeleidt en ondersteunt zij ons die zoeken naar contemplatie en het nastreven van heiligheid. Door haar voorbeeld van nederigheid, gehoorzaamheid en vertrouwen in God leert zij ons Jezus Christus in ons leven te volgen.
Maria, de Koningin van de Karmel nodigt ons uit om ons terug te trekken in de innerlijke eenzaamheid van ons hart, om God te ontmoeten in gebed en contemplatie. Ze spoort ons aan om wereldse zorgen opzij te zetten en ware vreugde te zoeken in de omhelzing van Gods liefde.
Maria herinnert ons eraan dat het spirituele leven een reis is van voortdurende bekering en een kans op groei in genade.
Maria van de Karmel steunt ons in onze toewijding om te leven naar het hart van Christus en moedigt ons aan om het licht van Gods liefde in de wereld te brengen.
Moge de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel ons leiden en inspireren om onze missie trouw te leven, de liefdevolle aanwezigheid van Christus te brengen aan de mensen om ons heen en ons leiden naar de volheid van het leven in God.
Lees meer artikels.
