Skip to content
Homilie

Homilie Pater Paul De Bois 5 maart 2025 : Aswoensdag

Als we de komende tijd goed benutten, dan kunnen we straks ook van binnenuit Pasen vieren.

Homilie Pater Paul De Bois 5 maart 2025 : Aswoensdag

De lezingen van deze aswoensdag zijn duidelijk: doe in de vastentijd maar heel gewoon; probeer niet op te vallen . Als je vast: geen somber gezicht zetten. Met andere woorden de mensen rondom je moeten niet per sé aan alles merken dat je aan het vasten bent. 

Maar straks worden we getekend met een askruisje. Dat is dan toch wel zichtbaar voor mensen. Maar meer dan dat uiterlijk teken wil het askruisje symbool zijn van “het werken aan ons hart” om straks volop het Paasfeest te kunnen vieren. 

Het Nederlands heeft een mooie uitdrukking over as: iemand kan uit de as verrijzen. Als dat van je gezegd wordt, dan werd je eerst gezien als volkomen afgebrand. Mensen met een burn-out weten wat dat is. Alle energie, alle greep op het leven is weg. Je bent wel gedwongen om na te denken over je leven. Je moet heel bewust een nieuwe start maken. Vaak levert die tijd van gedwongen bezinning veel nieuwe inzichten op. Nieuwe keuzes worden gemaakt, niet meer vanuit wat je omgeving vraagt, maar vanuit een verlangen dat echt van binnen in je leeft. Zo kan iemand als het ware komen tot een nieuwe geboorte, en weer vol levenskracht zijn.            
                   
In veel vieringen zingen of bidden we eerst  “Heer ontferm U”, een kyrie, en “daarna een loflied”, een gloria. Hier zien we dezelfde dubbelheid van ons bestaan weerspiegeld: in een “Heer ontferm U” tonen we ons aan God in al onze beperktheid en kwetsbaarheid. We kunnen niet zonder Hem. Maar dan verschuift het perspectief. Als je zo eerlijk en open voor God durft te staan word je ook ontvankelijk voor Zijn aanwezigheid. Als we zonder façade leven kan de liefde van God ons verwarmen. De huichelaars uit het evangelie doen alleen maar vroom om op te vallen bij de mensen. Zo mogen wij niet zijn. 

Deze veertigdagentijd kunnen we ons het beste voorbereiden op het Paasfeest door eerlijk te kijken naar onszelf: wat is echt goed en wat is schone schijn. Als we ruimte maken voor onszelf zien we ook hoe kwetsbaar we zijn en hoe afhankelijk van anderen. We zien dan hoe afhankelijk we zijn van de inspiratie en de levenskracht die God ons geeft. De profeet Joël riep zijn mensen al op om de gewone gang van zaken en de schone schijn te verlaten. Hij riep op eerlijk te zijn naar elkaar en naar God. Dan is echte toekomst mogelijk. Als we de komende tijd goed benutten, dan kunnen we straks ook van binnenuit Pasen vieren. Als we erkennen dat we verlossing nodig hebben, kunnen we straks ook ervaren dat onze Christus onze Verlosser is. Omdat Hij verrezen is en ook ons doet oprijzen uit de as. Tot nieuwe mensen, vol van Gods kracht. Mensen die de wereld kunnen veranderen.