Skip to content
Homilie

Homilie Pater Paul De Bois 29 juni 2025 : Hoogfeest van Petrus en Paulus

Ze hebben zich ingezet voor de Kerk omdat ze van Jezus hielden. Hun persoonlijke band met Jezus geeft hen die dynamiek. 

Homilie Pater Paul De Bois 29 juni 2025 : Hoogfeest van Petrus en Paulus

Petrus en Paulus, zijn op een gegeven moment in Rome. 
Petrus, een Palestijnse visser vinden we terug in Rome, het centrum van het jonge Romeinse keizerrijk. Er verbleven Joden en Christenen in de stad. Een aantal van hen waren slaven. Over de reis van Paulus naar Rome weten we meer via de ‘Handelingen van de Apostelen’. Toen kwamen ze als eenvoudige mannen naar Rome. Mannen die  niet hebben vermoed dat ze na hun dood zoveel bekendheid en eer zouden krijgen. Ze kwamen om het leven onder keizer Nero (keizer van 54 tot 68). 

Dat hun feest op dezelfde dag wordt gevierd heeft te maken met het overbrengen van hun relieken. In Rome werd 'Petrus en Paulus' al in de 3de eeuw gevierd. 29 juni was de dag waarop de relieken van de apostelen naar de catacomben van St-Sebastiaan waren gebracht. Later werden de relieken weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke graven, die van Paulus naar de Via Ostiensis en die van Petrus naar het Vaticaan. Op de plaats Ad Catacumbas werd in de 4e eeuw een kerk gebouwd ter ere van de twee apostelen. 

De evangelisten hebben het geregeld over Petrus. Hij behoort vanaf het begin tot de kring van de apostelen. Over Paulus spreken de evangelisten niet, want hij kende de aardse Jezus niet. Historisch is hij niet de eerste volgeling van Jezus … hij is wel de eerste langs wie het getuigenis over Christus ons heeft bereikt. We hebben heel wat geschriften (brieven) van Paulus, geschreven vóór Marcus de eerste evangelietekst neerschreef. 

Petrus kennen we als de wat ruwe visser die door Jezus geroepen wordt … hun relatie groeit uit tot een echte vertrouwensrelatie. Wanneer Jezus aan de leerlingen vraagt wie Hij voor elk van hen is, dan spreekt Petrus zijn belijdenis uit. Het was een daad van geloof en vertrouwen. 

Petrus is bij Matteüs het voorbeeld van wat Jezus aan elke volgeling vraagt: geloof je in Mij? Een vraag die na de verrijzenis een extra dimensie krijgt: zie je me graag? Jezus vraagt het tot drie maal toe en pas dan krijgt Petrus verantwoordelijkheid voor de jonge Kerk. Jezus verwacht van Petrus geloof, hoop en liefde. Zo moet hij zijn broeders en zusters in het geloof bemoedigen. 

Bij Paulus denken we onmiddellijk aan zijn verkondiging bij de heidenen. Van een man die christenen vervolgt gaat hij reizen in het gebeid van de Middellandse Zee en sticht er christelijke kerken aan wie hij een hele reeks brieven schrijft. 

De beide apostelen hebben zich op eigen wijze ingezet voor de Kerk omdat ze van Jezus hielden. Hun persoonlijke band met Jezus geeft hen die dynamiek. 

Petrus wordt afgebeeld met sleutels. Hij drukt het ambtelijke uit … hij moet de verschillende stromingen bij elkaar houden. Hij zal met gezag aanduiden wat men moet doen om te leven naar Jezus’ boodschap over het Rijk Gods. 

Paulus wordt afgebeeld met een zwaard: als romeins staatsburger werd hij niet gekruisigd maar onthoofd. Het zwaard kan ook verwijzen naar de tijd waarin hij christenen vervolgt. Paulus heeft zich, zo gauw hij zijn roeping had gevonden, helemaal laten leiden door Gods Geest. 

Zo komen in deze twee “steunpilaren van de Kerk” leergezag en inspiratie door de Heilige Geest samen. 

Ik ben ervan overtuigd dat diezelfde Geest van God ook nu nog volop in onze kerk werkzaam is . Gods Geest zal onze Kerk daarheen leiden waar Hij ze hebben wil – of ons dat nu past of niet!  Ook Saulus heeft zich met hand en tand tegen al wat nieuw was verzet, tot hij voor Damascus tot inzicht werd gebracht. En dat die goede Geest van God ons altijd bijstaat en zijn beloftes ook altijd waar maakt, dat wordt ons helemaal duidelijk wanneer we naar die andere Heilige van vandaag kijken, de man met de sleutel: Petrus.
Die sleutel is het symbool van het vooraanstaande ambt dat Petrus onder de apostelen bekleedt. Petrus, de wankelmoedige, onbetrouwbare, zeer emotionele en dikwijls zo zwakke mens – hij is de rots waarop Jezus zijn Kerk vestigt. 

Petrus en Paulus: ze zijn in Gods kracht de garanten en beheerders van de Kerk op aarde. Wie in de Kerk een ambt, een dienstwerk  op zich neemt zal er zorg voor dragen dat de Kerk een thuis mag zijn voor velen. Laten we ons bij die zending inspireren aan Petrus en Paulus. 

 

Voorbeden vanuit de Belgische bisschoppenconferentie
op 28 en 29 juni 2025

Om vrede in Gaza en het Midden-Oosten

V. Die roepen in nood, naar hen luistert de Heer.
Laten we in dit vertrouwen bidden tot God.

L. Voor de wereldwijde Kerkgemeenschap.
Dat zij naar het voorbeeld van Petrus en Paulus
onophoudelijk ijvert voor vrede en eenheid tussen volkeren.
Laten we bidden.

Voor wereld- en regeringsleiders.
Dat zij elkaar beluisteren en over de verschillen heen
zoeken naar wat hen bindt.
Laten we bidden.

Voor de inwoners van Gaza en het hele Midden-Oosten.
Dat zij, ondanks de angst en het verdriet,
de hoop op vrede en vrijheid nooit verliezen.
Laten we bidden.

Voor diplomaten en bemiddelaars.
Dat zij kansen krijgen om conflicten te ontmijnen
en te werken aan duurzame oplossingen.
Laten we bidden.

Voor kinderen die opgroeien in oorlogsgebieden.
Dat hun roep om voedsel, veiligheid en vrede
ons hart raakt en ons in beweging brengt.
Laten we bidden.

Voor artsen en hulpverleners.
Dat zij niet gehinderd worden
om zieken en gewonden te verzorgen.
Laten we bidden.

V. Liefdevolle God,
Gij hebt Petrus en Paulus geroepen en gezonden
om overal op aarde te getuigen van uw goedheid.
Leer ons om naar hun voorbeeld de verschillen te omarmen
en liefdevol om te gaan met elkaar.
Wij vragen het U door Christus, onze Heer.